Pcelarsko Udruzenje ROJ

Forum Pcelara Istocne Ilidze
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Izimljavanje pcelinjih drustava

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin


Posts : 7
Join date : 2009-05-12
Age : 28
Location : East Sarajevo

PostSubject: Izimljavanje pcelinjih drustava   Sun Nov 15, 2009 12:45 pm

Cim se priblizi proljece, pcelar mora da udvostruci paznju i da svoje kosnice ne ispusta iz vida, jer kraj zime je, po pravilu, mnogo opasniji od glavne zime.
Ako su pravilno uzimljene, glavnu zimu pcele najcesce prebrode bez opasnosti. Mada hladnoca moze biti vrlo jaka i vreme rdjavo, pcele ce u svom zimskom klubetu ipak preziveti zimu. Ako februar ili mart donesu nekoliko toplih i tihih dana kada pcele mogu da obave njima tako potrebni "procisni let", onda je sve u najboljem redu i pcelaru izgleda da je svaka opasnost prosla. Ali zimi ne treba uvek verovati, a najmanje promenjivom prolecnom vremenu, jer pcele izazvane toplim suncanim danima veselo izlecu, a matica pocne bodato da leze jaja. Ako se tada vreme odjednom promeni i mrazevi ponovo nastupe, pcele koje nisu dobro utopljene i nemaju dovoljno hrane nece dobro proci. Da bi se sacuvao mir, a samim tim smanjila potrosnja hrane, pcele u ovom periodu ne treba uznemiravati. Zato pcelar mora da savlada svoju radoznalost i da se privremeno zadovolji spoljnim pregledom kosnica.
Ako je za vreme procisnog leta pcela napolju sneg, potrebno je na vecem prostoru ispred kosnica prostreti slamu, plevu, kukuruznu sasu ili slican materijal, kako pcele ne bi padale na hladan sneg.
Back to top Go down
View user profile http://puroj.board-directory.net
 
Izimljavanje pcelinjih drustava
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Pcelarsko Udruzenje ROJ :: Radovi u pcelinjaku :: Radovi-
Jump to: